Tippek késvásárláshoz: mire figyeljünk?

Késre minden háztartásban szükség van, de mielőtt felszerelnénk vele a konyhát, érdemes megismernünk néhány olyan kritériumot, ami segíthet a választásban. Természetesen más-más termékek között keresgélünk hivatásos szakácsként és otthoni rutinos vagy amatőr fakanálragadóként, de cikkünkben elsősorban az otthoni környezetre koncentrálunk.

Késekkel az élet

Egy megfelelő kés idő- és energiahatékony megoldás a hétköznapokban, míg egy rosszul megválasztott darab esetén inkább a hátrányokat tapasztaljuk: a kényelmetlen fogás miatt elfáradhat a kezünk, az oxidáció következtében teljesen elszíneződhet, nem is beszélve az életlen késsel való kínlódásról és balesetveszélyről.

  • A penge anyagát tekintve három típus közül érdemes választanunk. A rozsdamentes acélpenge anyagába krómot kevernek, így viszonylag ellenálló az oxidációs folyamatokkal szemben, de teljesen ezzel sem kerülhető el a rozsdásodás. Hátránya, hogy hamar elkopik az éle, ezért a hosszú távú használat érdekében gondoskodni kell rendszeres, szakszerű élezéséről. Aki a borotvaélre esküszik, annak kézenfekvőbb beruháznia egy szénacél pengéjű késre. Ez jó éltartó képességgel rendelkezik, viszont állandó törődést, szárítást igényel, különben csúnyán berozsdásodhat. A kerámia pengéjű kések a széntartalmú és rozsdamentes acélok előnyeit ötvözik – súlyos kompromisszumok árán. Élesek és nem rozsdásodnak, cserébe viszont rendkívül törékenyek, ezért egy elejtés után vásárolhatjuk a következőt, hagyományos technikával pedig nem is élezhetőek.
  • Az sem mindegy, hogy mennyire biztosít kényelmes fogást a markolat, hiszen egy-egy rövid művelet során még elviselhető, ha nem simul tenyérbe a nyél, de hosszabb főzés esetén már bosszúságot okoz. Az online rendelés helyett ajánlott személyesen meggyőződni a kés tulajdonságairól és élesben is kipróbálni az eszközt.
  • Sokan elbagatellizálják, pedig lényeges szempont a tisztíthatóság. A hangsúly a penge és a markolat illesztésén van: sok esetben egy rés keletkezik itt, amelybe a vágás, szeletelés során beszorulhatnak a különböző alapanyagok. Előnyösebb olyan kést választani, amelynél a penge kiszélesítve fut rá a markolatra, így könnyebb a tisztítása és karbantartása is.
  • A fenti szempontok mellett érdemes mérlegelni azt is, hogy mennyit költenénk az új termékre. Otthoni használatra fölösleges a legmagasabb árfekvésű séfkést választani, de azért a minőségről sem kell lemondanunk, és a 10 ezer alatti bóvlikat nyugodtan hanyagoljuk.

Induljon a keresés személyes igényeink feltérképezésével, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távú céljainknak megfelelő, hatékony konyhai eszközt vásárolunk!