Kések a konyhában - alapdarabok

A kés az egyik legfontosabb és leggyakrabban kézbe vett használati tárgyunk, gyakorlatilag mindennap szükségünk van rá a konyhában.

Szeletelünk, darabolunk, aprítunk, csontozunk és hámozunk vele, és nélküle még a legegyszerűbb fogásokat sem tudnánk elkészíteni. Ám korántsem mindegy, hogy a különböző alapanyagokhoz és munkafolyamatokhoz milyen típusú eszközt használunk. Egy rosszul kiválasztott kés roppant mód megnehezítheti, sőt akár ellehetetlenítheti a munkánkat – extrém példa szemléltetéshez: ne akarjunk kenőkéssel kenyeret szeletelni –, miközben a megfelelő darabbal sokszor gyerekjátéknak tűnik a hozzávalók előkészítése. Lássuk, milyen késeket célszerű beszerezni!

  • Séfkés, más néven szakácskés. Ez az abszolút alapdarab. Súlya tekintélyes, de jól kiegyensúlyozott, pengéje széles, cca. 20 cm hosszú, a vége felé elkeskenyedő. Ezzel a késsel könnyedén elvégezhetjük az előkészületi munka oroszlánrészét, kiváló eszköz aprításhoz és szeleteléshez. Magabiztos és balesetmentes használatához gyakorlat szükséges, ám amint elsajátítjuk kezelésének csínját-bínját, gyorsan fogunk dolgozni, a hússzeletek és a zöldségdarabok pedig esztétikusak lesznek. Fontos megemlíteni, hogy ebből a típusból csakis jófélét ajánlott venni, kerülni kell az olcsó bóvlikat, továbbá a szakácskés élezését is érdemes profi szakemberre bízni.
  • Hámozókés. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez a kicsi, rövid és hegyes pengéjű kés a szakácskés kistestvére, és szintén alapdarab a konyhában. Tökéletes eszköz hámozáshoz és csumázáshoz, remekül kézre esik, és kifejezetten könnyű irányítani, így nagyon precíz munkavégzést tesz lehetővé.
  • Filéző- és csontozókés. A hosszú, vékony, rugalmas pengéjű kés nem hiányozhat azokból a háztartásokból, ahol gyakran kerül hal a konyhapultra. Hihetetlenül megkönnyíti az előkészületeket, ezáltal sokkal élvezetesebbé teszi a halfogyasztást. Ugyanez igaz a csontozókésre is – csakis ezzel érdemes csirkét és egyéb húst bontani.
  • Kenyérvágó kés. Egy minőségi kenyérvágó kés feleslegessé teszi a nagy helyigényű szeletelőgépet és az előre szeletelt, bezacskózott kenyér vásárlását. Egyenes, fogazott pengéje kifejezetten hosszú, és talán emiatt is örvend nagy népszerűségnek. Noha a kenyér a szakácskéssel is prímán szeletelhető, annak pengéje rövidebb, nem ér végig a nagyobb kenyereken.

 

A fentieken felül számos egyéb késtípust használhatunk még a sonkaszeletelőtől a vajkésig. Érdemes felmérni igényeinket, és azoknak megfelelően beszerezni a kívánt darabokat.